Aanbod

Duurzaamheidsvraagstukken van         organisaties en netwerken 


Lezingen & kennisdeling




You cannot protect the environment unless you empower people, you inform them, and you help them understand that these resources are their own, that they must protect them.

Wangari Maathai

Case: transitie naar een meer circulaire en duurzame bouwsector

Hoe breng je een ganse bouwsector in beweging naar een meer duurzame en circulaire economie? Deze vraag stond centraal in het Boost Bouw project, een samenwerkingsproject tussen Embuild Limburg en POM Limburg. 

Deze kernvraag riep meteen ook heel wat andere vragen op. Wat is circulair bouwen? Waarom moeten we in zetten op deze transitie? Wat betekent dit voor ondernemers, de overheid en onderwijsinstellingen? En hoe moeten we dit dan doen?

Snel werd duidelijk dat de switch naar een andere manier van bouwen uitdagend en complex is. Dat er meer niet geweten is dan wel geweten. Dat iedereen mee moet doen vanuit de ganse keten. En dat we dit stapsgewijs moeten doen. Maar hoe zet je zo'n systeemverandering nu op gang?

Na gesprekken bij kleine en grote bedrijven, overheids- en beleidsinstanties, kennisinstellingen werd het duidelijk om de noodzaak in kaart te brengen. Waarom moeten we inzetten op circulair bouwen (#telling the WHY)?  Hoe moeten we dit doen? (#telling the HOW)? Wat kunnen we doen (#telling the WHAT)? Waar liggen de opportuniteiten maar ook de knelpunten? Hoe kunnen we samenwerken?

In een aantal workshops in samenwerking met Volantis kwam het "Limburgs Manifest Circulair Bouwen" tot stand. Het document gaf antwoorden en inzichten op heel wat vragen. De interviews hadden tot doel om te inspireren. Het ambitiekader gaf inzicht in hoe we die doelen konden behalen. Verder werd ook de link gelegd met de werkagenda Circulair Bouwen van Vlaanderen Circulair en het beleidsprogramma 'Op weg naar circulair bouwen' van OVAM. 

Meer dan 40 verschillende organisaties ondertekenden ondertussen dit manifest. De ondertekenaars engageerden zich hierbij om elk op hun eigen manier aan de slag te gaan. Hiermee werd een heuse dynamiek gecreëerd met tal van acties en initiatieven rond het thema 'circulair bouwen'. Limburg was dan ook de eerste provincie die een engagementsverklaring op Vlaams niveau kon neerleggen.

Meer lezen? Hieronder kan je het manifest downloaden. 

https://pomlimburg.be/nieuws/limburgse-bouwsector-tekent-manifest-voor-circulair-bouwen/







Building sustainable communities is a bottom-up enterprise. 

Jacqueline Novogratz